Praktische coaching
Een planning maken
Studeren is net zoals een grote reis ondernemen. Je doel is behouden en uitgerust aankomen. Ook als je een reis plant, weet je niet precies welke obstakels je zal tegenkomen. Maar zonder enige planning, is het resultaat heel twijfelachtig. De onzekerheden moet je dus gewoon mee inplannen. Maak een lijst van de te kennen stof en schat in hoeveel tijd je voor elk denkt nodig te hebben. Neem je kalender erbij en verdeel je stof over de dagen die je ter beschikking hebt. Hou rekening met obstakels die je kent (hobby's) en niet kent (voorzien hier en daar een halve dag als buffer voor als er wat tegenvalt). Voorzien afwisseling in je schema. Het vergt wat schuiven en passen om alles goed te krijgen. Eens de planning af is, zet je er motivatoren bij (bij dag 1: goed begonnen is half gewonnen. Bij dag 10: volhouden al haverwege bv).
Grote gehelen studeren
De truc om grote gehelen te studeren is te vertrekken vanuit het geheel naar de delen en niet omgekeerd. Net zoals bij de lange reis is het niet zinvol om de weg uit te schrijven als volgt: ga de deur uit, neem eerste links, dan een eind rechtdoor etc. helemaal tot je eindbestemming. Maar wel: de reis bestaat uit drie grote etappes: Belgiƫ, Frankrijk en de derde in Spanje. Op dezelfde manier bekijk je je leerstof: wat zijn de grote hoofdstukken. Welke delen staan er binnen de hoofdstukken en hoe verhouden ze zich. Pas als je die structuur in je hoofd hebt, kun je inzoomen op de onderdelen. En ook binnen die onderdelen vertrek je telkens van het geheel naar het detail.
Selecteren wat belangrijk is
Dikwijls zijn de cursussen zo omvangrijk dat selectie nodig is... je kan niet alles tot in het detail kennen. Maar hoe maak je een selectie? Het beste probeer je tijdens de les in te schatten wat de zaken zijn die de prof belangrijk vindt. Vaak wordt er ook vooraf gezegd hoe het examen zal verlopen of wat belangrijk is. Wie dus tijdens het jaar goed oplet, heeft een streepje voor.
Creatief studeren
Kleuren en structureren zijn belangrijk omdat visuele prikkels je geheugen mee ondersteunen. Belangrijk is ook de verbanden visueel voor te stellen. Bovendien is het maken van schema's en inkleuren een leuke manier om met de stof bezig te zijn.